Fagus sylvatica 'Atropunicea'
Fagus sylvatica ‘Asplemifolia’ Varensbeuk
Ostrya carpinifolia Europese hopbeuk
Carpinus betulus 'Purpurea'
Fagus sylvatica 'Atropunicea'
Fagus sylvatica 'Atropunicea' is een boom met een breed ovale tot ronde kroon. Hij kan uiteindelijk een hoogte en breedte van 25 - 30 m bereiken. De gladde schors is zacht en grijs van kleur. Het ovale tot eivormige blad loopt dieprood uit en kan in het najaar verkleuren naar intens bruinrood. Grootte 4 - 9 cm. Zaailingen van deze bruine beuk variëren in kleur. Hieruit zijn selecties gemaakt die afzonderlijk benaamd zijn. De boom bloeit in kleine, onopvallende katjes die worden gevolgd door 10 - 20 cm grote nootjes in een borstelvormig napje. Pas op oudere leeftijd rijkdragend. Toepasbaar als laan-, park- en solitairboom maar wordt ook veel gebruikt als haagplant. Prefereert goed doorlatende, niet te natte, humusrijke bodem en is matig windbestendig. Er zijn diverse bruinbladige klonen in omloop. Het is vanwege de gladde bast en het zacht behaarde jonge blad dat Fagus ook wel 'koningin van het bos' wordt genoemd.
Geplant op 22-11-2015 door Jan-Hein Stadhouders en Harry Peters (nr. 15.003)
Fagus sylvatica ‘Asplemifolia’ Varensbeuk
Zeer decoratief diep ingesneden blad, hoogte tussen 10-15 m¹.
Donkergroen onregelmatig diep ingesneden blad, soms heel smal blad.
Herfstkleur is goudkleurig. Een bijzondere boom.
Op 18-02-2018 geplant door Familie Vissers (nr. 18.062)
Ostrya carpinifolia Europese hopbeuk
Hoogte 14-16 m¹, dubbel gezaagd blad, bloemen (geelgroene latjes). Nootjes op hopbellen gelijkende vrucht van wel 6 cm lang. Mooie boom uit een kleine familie.
Geplant op 18-02-2018 door de Familie Wagemakers (nr. 18.060)
Carpinus betulus 'Purpurea' - Rode Haagbeuk
Een vrij langzaam groeiende en dicht vertakkende boom die op jonge leeftijd kegelvormig is maar later breed eirond uitgroeit. Hoogte 10 - 15 m, breedte circa 7 m. De groei is trager dan bij de soort. Het blad is bij het uitlopen purperrood maar verkleurt in de zomer naar diepgroen. Rond de nerven blijft een purpergroene kleur behouden. De bladrand is scherp dubbelgezaagd, de wortelgroei tamelijk oppervlakkig. 'Purpurea' kan beter droogte verdragen dan de soort. Mits de grond voldoende voedselrijk is, kan de boom zonder problemen in verharding worden toegepast. Winterhardheidszone: 5a
Geplant op 20-11-2022 door Familie van Galen ( nr. 22.111)