Esdoorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acer Platanoide columnare

Esdoorn

De acer is een groot geslacht met robuuste bomen met heel veel variëteiten. Bekend van zijn bladvorm, het nationaal symbool van canada. Bijzonder is het sap, dat wordt gebruikt om maple syrup te maken.

 

Acer platenoides ‘faassen’s Black’ – rode esdoorn 

Een mooie variant van de Acer, in de herfst geeft hij het gevoel van de indian summer vanwege zijn prachtige warme herfstkleuren.

 

Op 21-11-2015 geplant door familie van Erp - Romme (verplanting nr. 15.008)

 

Acer rubrum 'October Glory' - rode esdoorn

De kroon is smal kegelvormig, later smal eivormig de boom heeft een opvallende gele herfstverkleuring. in juni-juli heeft hij sterk geurende bloemen in korte tuilen.

op 21-2-2016 geplant door Anita Walraven en Kik van den Hurk (nr.16.019)

 

Acer rubrum ‘Karpick’ – esdoorn 
Jonge exemplaren zijn zeer smal, later worden ze iets breder.  Ze kunnen tot wel 15m hoog worden. De twijgen zijn opvallend roodbruin gekleurd. Ook de bladsteel van het heldergroene, tot 10cm grote blad is roodgekleurd. Gele tot rode herfstverkleuring.

 

op 20-11-2016 geplant door familie van Erp (nr.16.023)

 

Acer platanoides ‘Crimson Sentry’ Rode esdooorn

 

Bijzondere esdoorn, ook omdat deze vroeger bij de oude jongensschool in de tuin stond. Smalle kroon, mooi glimmend donkerrood blad de hele zomer. Bloeiend als een andere esdoorn.

 

Geplant op 18-02-2018 door Familie van Rijn (nr. 18.066)

 

Acer rubrum 'Columnare' - rode Esdoorn

 

Acer platanoides 'Columnare' is een oude Franse cultivar die op jonge leeftijd een eivormige kroon heeft. Op latere leeftijd gaan de takken meer verticaal groeien en wordt hij smal zuilvormig. Breedte tot circa 6 m. De zuilvormige kroon maakt deze boom zeer geschikt voor smalle straten en lanen. Op stam geënte bomen blijven over het algemeen smaller dan op wortelhals geënte exemplaren. De bladeren zijn gelobd en gelijk aan de soort, bij het uitlopen zijn ze bruinrood gekleurd en in de herfst verkleuren ze geel. De bloei is uitbundig en de bloemen worden veel door bijen bezocht. Vruchten als bij de soort. Evenals 'Columnarbroad' stelt deze cultivar slechts geringe eisen aan de bodem, maar verdraagt geen natte bodem. Goed bestand tegen stadsklimaat. De boom is goed windbestendig.

 

 Geplant op 20-11-2022 door Familie van Alebeek (nr. 22.109)

 

Acer rubrum 'Brandywine' Esdoorn

 

Acer rubrum 'Brandywine' is een middelgrote boom met een regelmatige, eironde kroon, op latere leeftijd wat uitzakkend en breed eirond. De boom werd geselecteerd tijdens een onderzoek naar de erfelijkheid van herfstkleuren en resistentie tegen dwergcicaden (leafhoppers). 'Brandywine' heeft schitterende herfstkleuren. Gedurende een periode van circa twee weken kleurt het blad eerst rood, om vervolgens diep purperrood door te kleuren. Vanwege de relatief smalle habitus is 'Brandywine' geschikt voor toepassing als straatboom, ook in wat smallere profielen. 

 

Geplant op 19-11-2023 door Familie van Zantvoort (nr. 23.120)

Facebook