Kastanje

Tamme kastanje

Castanea sativa ‘Lyon’

 

Kastanje, bij het Griekse woord ‘kastanon’ ligt de oorsprong van de Latijnse naam Castanea.

Het is een vernoeming van de oude Griekse plaats Castania waar van oudsher veel kastanjes groeiden. Vanwege de smakelijke vruchten verspreidden de Romeinen de boom over grote delen van Europa. Vooral in zuidelijk Europa worden de vruchten als vers gepofte kastanjes veel geconsumeerd. Gekonfijte kastanjes worden als ‘marron glacés’ aangeboden en ‘crème de marron’ is een bekende pasta. Legers die ver van huis waren, bakten er brood van om zich zo van voedsel te voorzien. In het wild voorkomend zijn de oogst, vruchtomvang en smaak sterk afhankelijk van de klimaatomstandigheden. Inmiddels zijn er cultivars verkrijgbaar die qua vrucht uniformer zijn.

Het hout wordt veel gebruikt voor wijnvaten aangezien wijn zijn bouquet goed behoudt in kastanje houten wijnvaten. Het zeer harde hout wordt ook veel gebruikt voor palen en hekwerken. In onbehandelde staat blijft het vele jaren in goede conditie.

Gedrongen groeiende kroon, heeft een grillige vorm. Zeer grote vruchtproductie, draagt al op jonge leeftijd veel vruchten. Deze eetbare vruchten zijn groter dan de soort.

 

Geplant op 21-11-2021 door Mevrouw Ketelaars (nr. 21.093)

Facebook