Sierappel

By Kilo22 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10247145

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malus 'Evereste' is een kleine boom met een aanvankelijk piramidale kroon die later breder wordt. De takstand is spreidend, later iets doorbuigend. De stam en twijgen zijn kaal en donkerbruin. Het iets gelobde en donkergroene blad blijft in de herfst lang aan en verkleurt dan naar geeloranje. De bijna 6 cm grote bloemen staan in bundels van 4 tot 8 bijeen. In knop is de kleur donker paarsroze, eenmaal geopend zijn ze helderwit. 'Evereste' vormt talrijke oranjerode tot rode vruchten met een doorsnede  tot 2,5 cm die tot ver in de winter aanblijven.

Malus 'Evereste' 

Sierappel

De Grieken en Romeinen hebben voor de verspreiding van de Malus in Europa. Er is een grote diversiteit aan vormen, bloeikleur, vrucht en afmeting van de vrucht.  Appelhout is decoratief en wordt voor draaiwerk gebruikt.

 

Heel veel soorten in groeivormen, kleuren, geur en grote diversiteit bij afmeting en kleur van de vrucht. Appelhout is sterk en decoratief en wordt vaak gebruikt voor draaiwerk.

De kleur van de vruchten is zo intens, dat Sneeuwitje juist door de roodheid van de appel, wordt verleid.

De soort: twijgen purperbruin, roodachtig uitlopend. Blad in de zomer bronskleurig tot purperachtig groen. Grote paars/roze bloemen in mei gevolgd door ong. 1,5 cm grote rode tot paarsrode sierappeltjes.

 

Malus toningo ‘Brouwers Beauty’ – Sierappel  
De bloesem van de Malus is altijd rijk, evenals de hoeveelheid vruchten. Deze sierappel heeft lichtroze bloesem met in de nazomer gele tot okergele vruchten van ca. 1cm in doorsnede. De hoogte en breedte van de boom blijft beperkt met 5-6 meter. De groeiwijze is opgaand met doorgaande houttakken.  

op 20-11-2016 geplant door familie van Rijn - van den Heuvel (nr.16.022)

 

Malus Rudolph – Sierappel 
Het blad van de Rudolph is ovaal bronsrood naar donkergroen en 6-8cm groot. De bloem is donkerpaars / roze, en bruinpaars in knop, de Rudolph bloeit in mei. De vruchten zijn langwerpig oranjegeel 1,5-2cm. De Rudolph is een mooie cultivor. 

 

op 20-11-2016 geplant door Ties van Dinther en Sandra Topée (nr.16.026)

 

Malus ‘Red Obelisk’ Sierappel

Kleine zuilvormige boom, twijgen purperbruin 5-6 m¹. Bladeren lopen bronskleurig uit, in de zomer donkergroen. Bloemen openen witroze en verbloeien zuiverwit en worden erg groot met een doorsnee van wel 6 cm!

 

 

Op 21-11-2021 geplant door Familie Topée (nr. 21.099)

 

Malus 'Evereste' Sierappel

 

Malus 'Evereste' is een kleine boom met een aanvankelijk piramidale kroon die later breder wordt. De takstand is spreidend, later iets doorbuigend. De stam en twijgen zijn kaal en donkerbruin. Het iets gelobde en donkergroene blad blijft in de herfst lang aan en verkleurt dan naar geeloranje. De bijna 6 cm grote bloemen staan in bundels van 4 tot 8 bijeen. In knop is de kleur donker paarsroze, eenmaal geopend zijn ze helderwit. 'Evereste' vormt talrijke oranjerode tot rode vruchten met een doorsnede  tot 2,5 cm die tot ver in de winter aanblijven. 

 

Geplant op 05-03-2023 door St. Jeugdvakantiewerk Geffen (nr. 23.117)

 

Malus 'Red Sentinel' Sierappel

 

Kleine boom met een ronde kroon. De takstand is spreidend, later buigen de takken iets door. De twijgen en stam zijn kaal en donkerbruin. Het groene blad loopt bronskleurig uit en heeft rood getinte bladstelen. De circa 4 cm grote bloemen staan in bundels van 4 tot 8 bijeen en zijn enkel. In knop is de kleur roze, eenmaal geopend zijn de bloemen wit. 'Red Sentinel' vormt talrijke kogelvormige helderrode vruchten met een doorsnede van circa 2,8 cm die lang aanblijven.

 

Geplant op 19-11-2023 door Sandra Topée en Ties van Dinther (nr. 23.118)

Facebook