Notenboom

Walnoot

 

Juglans Buccaneer

Walnoot

Een mooie vruchtboom welke wel 15-30 meter hoog/breed kan worden. Natuurlijk een bekende boom met een open transparante kroon. De geslachtsnaam (Juglans) kreeg de boom van de Romeinen en is een samenvoeging van Jovis glans ‘Jupiters eikel’. De Walnoot was gewijd aan de Griekse god Zeus (bij de Romeinen: Jupiter).

Vanaf de 19e eeuw is het hout van de boom erg populair omdat het bijzonder decoratief is. Het werd veel gebruikt voor meubels, piano’s en lambriseringen. Ook werden er in de eerste wereldoorlog geweerkolven van gemaakt.

Vanwege de sterke geur die de Juglans verspreid blijven insecten op afstand.

 

Walnoot - Juglans regia

Op 20-11-2016 geplant door de familie van Lee. (nr. 16.024)

 

 

 

 

Juglans regia 'Buccaneer'

uglans regia 'Buccaneer' is een gezonde en sterke groeier met een breed opgaande, open kroon en een hoogte van 20 - 30 m. De stam, takken en blad zijn identiek aan de soort. Ná de bladontwikkeling verschijnen de mannelijke en vrouwelijke bloemen. De bloeitijden overlappen elkaar zodat bestuiving altijd plaats vindt. Vanwege de rijke productie van stuifmeel is 'Buccaneer' een goede bestuiver voor andere cultivars, met name 'Broadview. 'Buccaneer' draagt op redelijke jonge leeftijd al vruchten. Deze zijn bijzonder smakelijk.

 

Op 19-1-2017 geplant door collega's van Willibrord de Veer van de Gemeente Bernheze (nr. 17.054)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juglans regia ‘Purpurea’

Een bijzondere boom, een bijzondere roodbladige noot. Niet alleen het blad maar ook de bloemen zijn roodbruin. Makkelijke boom, draagt vruchten. Wordt niet zo groot als de groene noot!

 

Op 18-02-2018 geplant door de Familie Vogels (nr. 18.059)

 

Juglans  nigra Zwarte walnoot

 Van met name deze noot werden/worden piano’s gemaakt. Het is een grootse boom, kan wel 50 m¹ hoog worden en 250 jaar oud! Ook gebruikt voor lambrisering, meubels, en geweerkolven.

Noten, het heeft iets met muziek, vandaar deze bijzondere boom. Heeft heel groot blad.

 

Op 18-02-2018 geplant door Dweilorkest "Ut Gu Vals" (nr. 18.067)

Op 08-03-2021 geplant door Familie Angelique van der Heijden (nr. 21.082)

Facebook