Meidoorn

Meidoorn

 

Meidoorn bloesem

Crataegus media ‘Paul’s Scarlet’

 

Crataegus vanuit de Griekse plantennaamgeving Krataigos. Het Griekse woord kratos betekent kracht en slaat op het harde hout. Behoort tot een van de bekenste planten families: de rosaceae.

Crataegus (monogyna) wordt al honderden jaren gebruikt voor ondoordringbare hagen.

Meidoorn symboliseert met zijn uitbundige voorjaarsbloei de ontluikende lente.

Meidoornbloesem staat voor maagdelijkheid en zuiverheid. De Kelten hadden het gebruikt om tijdens de bloeiperiode in het huwelijk te treden.

De onopvallende vruchten zijn zowel voor menselijke consumptie als voor de geneeskunde bruikbaar. Het harde meidoornhout werd vroeger veel voor wandelstokken en als brandhout gebruikt.

Stam en takken grijs gekleurd, takken een weinig gedoornd, donkergroen blad, voorjaar helemaal bedekt met bloesem egaal rood.

 

Geplant op 21-11-2021 door Familie van Druenen (nr. 21.094)

 

Crataegus laevigata 'Crimson Cloud'

De Engelse meidoorn (Crataegus laevigata 'Crimson Cloud') is een leuke selectie die opvalt door de 2 kleurige bloemen, namelijk roze/rood met een wit hart. Uiteindelijk vormt deze bloesemboom zich tot een sierboom met een min of meer ronde open kroon. Uiteindelijk kan de rode meidoorn een breedte van 6 tot 7 m bereiken.

De stam en takken hebben een grijze kleur. De doorns zijn circa 2,5 cm lang en vrij scherp. Het donkergroene blad is aan de onderkant lichter. In het voorjaar is de gehele boom bedekt met bloesem, deze verkleurt van egaal- naar bleekrood met een wit hart.

 

Geplant op 19-11-2023 door Familie Heijmans (nr. 23.121)

 

Crataegus lavalleei 'Carrierei'

 

Een enkele keer als forse struik, echter vaker als kleine boom gekweekt. De kroon groeit in eerste instantie opgaand maar wordt uiteindelijk onregelmatig, min of meer rond. Breedte tot 5 m. De kroon doet zwaar aan vanwege de dichtheid en vanwege het donkere blad. Dit blad is glanzend donkergroen en voelt leerachtig aan. Aan de voorjaarsscheuten zitten roodgroene bladeren. De takken zijn voorzien van talrijke grote doorns, circa 4 cm lang. Vanuit de roze knoppen verschijnen in het voorjaar de witte bloemen. Deze worden gevolgd door een grote hoeveelheid doforanje steenvruchten die tot in de winter aanblijven.

 

Geplant op 19-11-2023 door Familie Hermes (nr. 23.122)

Facebook