Sierkers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prunus yedoensis ‘Yoshino Cherry’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prunus avium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prunus Umineko

Prunus 'Umineko'

Sierkers

De sierkers behoort tot het geslacht prunus welke op haar beurt behoort tot de rozenfamilie. Het geslacht prunus kent vele soorten waaronder o.a. de kers en de pruim. de vruchten van de prunus behoren tot de steenvruchten (vruchten met een harde pit).

 

prunus sargentii ‘Charles Sargent’ - sierkers
Een prachtige naam voor een boom met een prachtige bloeiperiode. Begin april, vóór het verschijnen van het blad, bloeit de boom met wit-roze bloemen die tijdens de bijna 3 weken durende bloeiperiode nauwelijks verbleken. De herfstkleur is schitterend oranjerood. Een van de mooiste in zijn soort. Prunus, oftewel sierkers. Geslacht van de vele fruitsoorten kers, pruim, perzik, amandel, abrikoos maar ook van voorjaarsbloeiende bomen en heesters. Een gemeenschappelijke functie als voorjaarsbode een boeiende, bloeiende boom. 

 

Geplant op 22-11-2015 door Johan en Els van Herpen (nr. 15.009)

 

Prunus 'accolade' - sierkers

De boom heeft een rond gezaagd. Hoogte 6 tot 8 meter. Mooie oranje herfstkleur bloeit in april met grote lichtroze bloemen. 

Deze boom is geplant ter compensatie van de CO2 voetprint van de handelsmissie van de gemeente Oss naar Vietnam. De gekozen soort 'accolade' is toepasselijk omdat dit teken bovenal staat voor verbinding. 

 

Geplant op 21-02-2016 door Burgemeester Wobine Buijs van de gemeente Oss (nr. 16.012)

 

Prunus Subhirtella 'Autumnalis' - Japanse sierkers

De japanse sierkers is een middelgrote boom (6-8 meter) met kenmerkende schuin uitstaande en iets overhangende takken. De boom krijgt daardoor een brede vaasvormige kroon. het groene blad heeft een mooie gele tot oranjegele herfstverkleuring. Opvallend is ook de bloeiperiode, herhalend vanaf november tot eind april, behalve tijdens vorst.

 

Geplant op 21-02-2016 (nr.16.016)

 

Prunus yedoensis – sierkers  
Een middelgrote boom van 6 tot 10 meter hoogte. Vaasvormige kroon, takken hangen over waardoor de kroon uiteindelijk plat wordt. Breed ovaal blad 6-12cm, lichtgroen. Herfstkleur is geel. Uitbundige bloei in april, lichtroze in knop en na openen wit. Ze geuren licht naar amandel. De sierkers is de voorjaarsbode. Elk jaar steelt de sierkers de show met een immens bloemenspektakel. 

 

Geplant op 20-11-2016 door Ineke van Zantvoort (nr.16.029)

 

Prunus sargentii ‘Rancho’

 De sierkers is de voorjaarsbode. Steelt de show met een immens bloemenspektakel. Vooral in Oost-Azië veel aangeplant. Zelfs hele prunus  bossen welke in o.a. Japan een toeristische attractie vormen.

Het Ueno park in Tokyo en het Satokeun park in Seoul ontvangen in het voorjaar honderdduizenden bezoekers. Japan was lange tijd geïsoleerd. Pas halverwege de 19e eeuw zijn soorten naar Europa verscheept. Schors is roodachtig bruin, herfstkleur is rood. Talrijke grote donkerroze bloemen.

 

Geplant op 21-11-2021 door Familie van Erp & Familie van Laarhoven (nr. 21.090)

 

Prunus x schmittii ‘Spire’

 De sierkers is de voorjaarsbode. Steelt de show met een immens bloemenspektakel. Vooral in Oost-Azië veel aangeplant. Zelfs hele prunus bossen welke o.a. in Japan een toeristische attractie vormen.

Het Ueno park in Tokyo en het Satokeun park in Seoul ontvangen in het voorjaar honderdduizenden bezoekers. Japan was lange tijd geïsoleerd. Pas halverwege de 19e eeuw zijn soorten naar Europa verscheept. Schors is roodachtig bruin, herfstkleur is rood. Talrijke grote donkerroze bloemen.

Kleine zuilvormige boom, vaasvormig 6-8 m¹. Jonge blad is bronskleurig, later groen. Herfstkleur roodachtig tot purperrood. Enkelvoudige lichtroze bloemen die wit verbloeien. Bloemknoppen zijn donkerroze.

 

Geplant op 21-11-2021 door Familie Cromerge (nr. 21.095)

 

Prunus yedoensis ‘Yoshino Cherry’

 De sierkers is de voorjaarsbode. Steelt de show met een immens bloemenspektakel. Vooral in Oost-Azië veel aangeplant. Zelfs hele prunus bossen welke o.a. in Japan een toeristische attractie vormen.

Het Ueno park in Tokyo en het Satokuen park in Seoul ontvangen in het voorjaar honderdduizenden bezoekers. Japan was lange tijd geïsoleerd. Pas halverwege de 19e eeuw zijn soorten naar Europa verscheept. Schors is roodachtig bruin, herfstkleur is rood. Talrijke grote donkerroze bloemen.

Sierlijke middelgrote boom, overhangende takken. Loopt uit met zeer lichtgroen blad wat in de herfst geel verkleurt. In april bloeit de boom uitbundig.

De bloemen lichtroze in de knop en verkleuren naar wit, ze geuren licht naar amandel. Mogelijk gevolgd door zwarte steenvruchten in de nazomer. Staat ook in de dierentuin in Seatlle.

 

Geplant op 21-11-2021 door Familie de Veer (nr. 21.100)

 

 

Prunus serrulata ‘Taihaku’ Sierkers

 Niet al te grote boom 5-7 m¹, ronde waaiervormige kroon. Jong blad is roodbruin en kleurt donkergroen in de zomer. Groot blad 16x10 cm. Herfstkleur geeloranje, bloeit 2e helft van april.

Bloemknop wit roze, bloemen enkel en verkleuren van lichtroze naar wit. Grote bloemen.

 

Geplant op 18-02-2018 door Familie van Rooij (nr. 18.063)

 

Prunus serrulata ‘Royal Burgundy’ Roodbladige sierkers

Hoogte 6-8 m¹, vaasvormige kroon, het blad is purperrood van kleur.

In de herfst verkleurt het naar oranjeachtig rood. Mooi bloemende meerstammige boom.

 

Geplant op 18-02-2018 door Familie van Zandvoort (nr. 18.061)

 

Prunus avium ‘Mierlose Zwarte’

 Donkere tot zwarte kers. Heel oud ras van al wel 100 jaar. Zeer populaire kersensoort. Vroeger was er in Mierlo zelfs een veiling voor dit ras. Pluktijd juli en heeft een zoete smaak.

 

Geplant op 18-02-2018 door Familie van de Put (nr. 18.064)

 

Prunus serrulata 'Sunset Boulevard' -

'Sunset Boulevard' is een krachtige groeier die 8 tot 10 hoog kan worden. De bladeren zijn groen en hebben bij het uitlopen soms bronskleurige toppen. De boom bloeit met witte enkele bloemen die een roze rand hebben. Ze zijn schotelvormig en staan met twee bijeen. Vormt geen vruchten. Hij is geschikt als parkboom, straatboom en voor de kleine tuin.

 

Geplant op 05-03-2023 door Fam Schelle (nr. 23.113)

 

Prunus serrulata 'Fugenzo'

Prunus serrulata 'Fugenzo' heeft een breed vaasvormige, vaak afgeplatte kroonvorm. Takken gaan, zeker op latere leeftijd, sterk overhangen. Hoogte 8 - 10 m en vaak even breed wordend. De twijgen zijn roodbruin en bezitten weinig lenticellen. De boom bloeit half mei. Vanuit lichtroze knoppen verschijnen de, 4 - 5 cm grote, witte gevulde bloemen die licht paarsroze verbloeien. Langbloeiend. Gelijktijdig verschijnt het jonge blad dat diep bronskleurig is. In de herfst verkleurt het geeloranje.

 

Geplant door Ja-Willem van Driel op 05-03-2023 (nr. 23.114)

 

Prunus 'Umineko'

Een smal opgaande sierkers met een zuilvormige kroonvorm. Hoogte 6 tot 8 m, maar breder dan P. serrulata 'Amanogawa'. Heeft een grijsbruine en gladde bast. Het donkergroene ovale blad heeft een scherp getande bladrand. Het is circa 7 cm groot en krijgt een mooie oranje tot roodpaarse herfstkleur. Uitbundig bloeiend in april met witte enkelvoudige bloemen die met twee tot drie bijeen staan. Bloemdoorsnede circa 2,5 cm. De bloemen verschijnen gelijktijdig met het lichtgroen uitlopende blad.

 

Geplant door Bert Govers op 05-03-2023 (nr. 23.115)

 

Prunus 'Pandora'

 

Prunus 'Pandora' heeft aanvankelijk een zuilvormige kroon die later meer vaasvormig wordt. Hoogte 4 - 6 m. Het eivormige tot langwerpige blad loopt bronskleurig uit en kleurt later donkergroen. Het wordt 5 - 7 cm groot. Herfstverkleuring is oranjerood. De talrijke enkelvoudige bloemen, Ø circa 3 cm, zijn wit met iets roze. Bloeit begin april, vóór het blad. De op kersen lijkende rode vruchten komen weinig voor.

 

Geplant op 19-11-2023 door Familie Loeffen (nr. 23.123)

Facebook