Sierkers

Sierkers

De sierkers behoort tot het geslacht prunus welke op haar beurt behoort tot de rozenfamilie. Het geslacht prunus kent vele soorten waaronder o.a. de kers en de pruim. de vruchten van de prunus behoren tot de steenvruchten (vruchten met een harde pit).

 

prunus sargentii ‘Charles Sargent’ - sierkers
Een prachtige naam voor een boom met een prachtige bloeiperiode. Begin april, vóór het verschijnen van het blad, bloeit de boom met wit-roze bloemen die tijdens de bijna 3 weken durende bloeiperiode nauwelijks verbleken. De herfstkleur is schitterend oranjerood. Een van de mooiste in zijn soort. Prunus, oftewel sierkers. Geslacht van de vele fruitsoorten kers, pruim, perzik, amandel, abrikoos maar ook van voorjaarsbloeiende bomen en heesters. Een gemeenschappelijke functie als voorjaarsbode een boeiende, bloeiende boom. 

Geplant op 22-11-2015 door Charles en Els van Herpen (nr. 15.009)

 

Prunus 'accolade' - sierkers

De boom heeft een rond gezaagd. Hoogte 6 tot 8 meter. Mooie oranje herfstkleur bloeit in april met grote lichtroze bloemen. 

Deze boom is geplant ter compensatie van de CO2 voetprint van de handelsmissie van de gemeente Oss naar Vietnam. De gekozen soort 'accolade' is toepasselijk omdat dit teken bovenal staat voor verbinding. 

Geplant op 21-02-2016 door Burgemeester Wobine Buijs van de gemeente Oss (nr. 16.012)

 

Prunus Subhirtella 'Autumnalis' - Japanse sierkers

De japanse sierkers is een middelgrote boom (6-8 meter) met kenmerkende schuin uitstaande en iets overhangende takken. De boom krijgt daardoor een brede vaasvormige kroon. het groene blad heeft een mooie gele tot oranjegele herfstverkleuring. Opvallend is ook de bloeiperiode, herhalend vanaf november tot eind april, behalve tijdens vorst.

Geplant op 21-02-2016 (nr.16.016)

 

Prunus yedoensis – sierkers  
Een middelgrote boom van 6 tot 10 meter hoogte. Vaasvormige kroon, takken hangen over waardoor de kroon uiteindelijk plat wordt. Breed ovaal blad 6-12cm, lichtgroen. Herfstkleur is geel. Uitbundige bloei in april, lichtroze in knop en na openen wit. Ze geuren licht naar amandel. De sierkers is de voorjaarsbode. Elk jaar steelt de sierkers de show met een immens bloemenspektakel. 

 

Geplant op 20-11-2016 door Ineke van Zantvoort (nr.16.029)

Facebook