Boomplantdag 20 november 2022 (incl Film)

Datum: 21-11-2022


Voor video van boomplantdag 20-11-2022 zie film

 

Boomplantdag in het Arboretum

 

Op de koudste zondag van het jaar trokken weer veel families en andere planters naar ons Arboretum. De boomplantdag op zondag 20 november was de zaterdag daarvoor al grotendeels voorbereid; de gaten waren gegraven en de bomen in die gaten gezet. Zodat de planters nog maar een klein gat hoefden dicht te gooien om de zaak af te ronden.

 

Lindebomen

 

Er werden verschillende bomen geplant in het nieuwe gedeelte, waar op oude landbouwgrond een nieuw prachtig landschap verrijst. Naast een magnolia, een haagbeuk en een rode esdoorn waren het vooral lindes in alle soorten en maten. Opperplanter Jan-Hein Stadhouders had bij elke boom een mooi verhaal over afkomst en toekomst. De lindes zijn de oudste bomen van Nederland; in Sambeek staat er eentje die meer dan 1000 jaar oud is. Vaak werd er recht onder gesproken en werd het vonnis meestal meteen voltrokken met een stevig touw. Ook bij boeren stonden altijd veel (lei-)lindes om de boerderij te beschermen en de goden gunstig te stemmen.

 

Families en verenigingen

 

Verschillende families plantten weer een boom om een dierbare te gedenken of om stil te staan bij een bijzondere gebeurtenis. Op deze manier heeft het arboretum voor veel Geffenaren een speciale betekenis gekregen, die verder gaat dan een mooie plek waar je van de natuur en al die mooie bomen kunt genieten.

Daarnaast waren er ook verenigingen actief. De Belangenvereniging Senioren Geffen (BSG) plantte een zomerlinde om te vieren dat de club 50 jaar bestaat (als KBO) en omdat ze met de BSG een nieuwe start gemaakt hebben. De zomerlinde staat symbool voor de vitaliteit van al die Geffense senioren die samen actief zijn op veel verschillende manieren. Een van de oudste leden Thé Cremers (voorheen d’n Baddy) nam op z’n 94ste de schop stevig ter hand om de boom goed neer te zetten. Een mooie gelegenheid om nog even terug te kijken naar Geffens verleden. Thé kletste er lekker bij door; hij kon er geen genoeg van krijgen.

Precies in het midden van het perceel plantte de broederschap maar liefst acht winterlindes. In een mooie cirkel onstond er zo een mooie middenstip; voor elk lid eentje. De winterlinde kan heel groot worden en de droom is dat de acht lindes straks één heel bijzondere combinatie gaan vormen. In de traditie van de broederschap werden de bomen ingezegend met een kopje schrobbelèr en een drinklied.

Facebook