Midwinterblazen op het Arboretum

Datum: 16-12-2017


Midwinterblazen op het Arboretum

MIDWINTERBLAZEN OP HET ARBORETUM

 

Op donderdag 21 december a.s. zullen vanaf 19.00 uur de midwinterklanken klinken vanuit het Arboretum.
Onder het genot van een heerlijke warme erwtensoep en koffie/thee, kun je luisteren naar verschillende ‘stukskes muziek’, waarbij uiteraard blazers centraal zullen staan. Ook zullen er een paar vuurkorven zijn om ons aan te warmen. Gewoon gezellig buurten en muziek luisteren. Rond 21.00 uur wordt ‘de aftocht geblazen’.

 

Nog niet eerder van MIDWINTERBLAZEN gehoord?

Diny van Wanrooij schreef er een stukje over in de Torenklanken:

 

“Het midwinterblazen is een traditie die vooral in Twente nog altijd zeer levendig is.
Vóór onze jaartelling bliezen de Germanen al op hun midwinterhoorns. Met het geluid riepen ze de zon terug na de donkere winter. Later werd de midwinterhoorn gebruikt om elkaar te waarschuwen wanneer een boerderij was ingesneeuwd.
De traditie wordt nog steeds voortgezet om in de Advent te laten horen dat de kersttijd is aangebroken en om de komst van het licht na de kortste dag aan te kondigen. De kortste dag is de dag waarop de zon haar laagste punt bereikt en wordt ook wel winterwende of midwinter genoemd.”

 

De afgelopen jaren heeft het Midwinterblazen in Geffen plaatsgevonden bij molen De Zeldenrust. Jubileumcommissie 44 jaar Rottenrijk kwam met het idee om Midwinterblazen een keer op het Arboretum te laten plaatsvinden. Het bestuur van het Arboretum heeft het idee omarmd en zo werden de handen ineen geslagen.

 

Tot donderdag?

 

Facebook